Kapseizoen voor bomen

Bomen kunnen bijna het gehele jaar door gekapt, gerooid of geveld worden. Er is eigenlijk geen specifiek kapseizoen, want elk seizoen heeft zijn voor en nadelen. Zo is het kappen van uw boom in de winter juist de beste tijd en in het voorjaar wanneer het broedseizoen plaats vind juist niet. Wilt u meer lezen over het vogelbroedseizoen? Neem dan een kijkje op onze broedseizoen pagina.

Bomen kapseizoen

Werkzaamheden in de winter

In de winter is het voor een boomverzorger een stuk makkelijker om uw boom te snoeien of te verwijderen doordat de boom eigenlijk bijna tot geen blad bevat. Hierdoor is het gemakkelijker om de boom te snoeien en de vorm te bepalen. U heeft in de winter ook minder bladafval, dit scheelt weer in de snipper en afvoer kosten. In de winter houden de meeste dieren een winterslaap op beschutte plekken. Uw boom, die op dat moment geen blad meer heeft is daarom ook niet meer interessant voor deze dieren wat het kappen van de boom in deze tijd van het jaar een stuk gemakkelijker maakt.

Voordelen om uw boom te laten snoeien of kappen in de winter:

De vorm kan beter worden bepaald

Snoeien is makkelijker

Minder bladafval, dit scheelt in snipper-en afvoer kosten

Door winterslaap zijn er geen dieren aanwezig in de boom

kapseizoen bomen

Werkzaamheden in de zomer

Sommige bomen mogen niet in de winter gesnoeid worden. Door de boom te snoeien maak je namelijk wonden. De ene boom is daar gevoeliger voor dan de andere en zal de winter dan ook niet overleven. In zulke gevallen raden wij u dan ook aan om even met de werkzaamheden te wachten totdat de winter weer voorbij is.

In de zomer is het daarentegen gemakkelijker om dood hout in uw boom te ontdekken. Deze bevatten geen blad en vallen daarom goed op. Met die warme zonnige dagen staan de bomen volop in het blad. Dit zorgt er voor dat u zelf een goed totaalbeeld heeft van uw tuin.

Voordelen om uw boom te laten snoeien of kappen in de zomer:

Voor bepaalde boomsoorten beter

Door meer blad valt dood hout meer op

Een beter totaalbeeld van uw boom in de tuin

Snoeiwonden zullen sneller genezen

Menu