Uw boom laten snoeien en onderhouden

De boom in uw tuin heeft verzorging nodig. Onderhoud draagt namelijk bij aan de groei, vertakking en gezondheid van uw boom. Het snoeien van uw boom moet tijdig en in het juiste seizoen gebeuren. Hiermee voorkomt u namelijk ook problemen in een latere levensfase en heeft de boom een langere levensduur.

Snoeien is een van de voornaamste technieken om uw boom te verzorgen. Dave Bijlsma Boomverzorging heeft veel kennis van bomen en gebruikt verschillende snoeitechnieken om uw boom zo gezond en veilig mogelijk te houden. Heeft u een vraag of interesse in het snoeien van uw boom of bomen? Dan horen wij dat graag.

boom snoeien zorgplicht

Verplicht om uw boom te snoeien en zorg te dragen

Bent u er van op de hoogte dat u zorgplicht draagt voor uw boom? U bent als boomeigenaar wettelijk aansprakelijk voor de gezondheid van uw boom en de schade die uw boom kan aanrichten. Zorg er daarom voor dat uw boom regelmatig gecontroleerd wordt door bijvoorbeeld een boomveiligheidscontrole/VTA-rapport uit te laten voeren.

boom snoeien uitlichten

Uw boom uitlichten

Uitlichten word bij een boom toegepast om er voor te zorgen dat er meer licht doorheen valt. Door de boom te snoeien en overbodige takken te verwijderen vangen de stam en de takken meer zonnestralen en zullen deze ook beter gaan groeien. Ook krijgt u meer licht in uw tuin en huis. Dit is plezierig voor de boom, uzelf en de planten en struiken die daar omheen leven. De boom zorgt er uiteindelijk zelf voor dat de open plekken die zijn gemaakt door het snoeien langzaam weer dicht zullen groeien.

Een stabiele boom

In sommige gevallen is door aantasting van het wortelstelsel of stamvoet de boom instabiel geworden en is het uitlichten van de boom een goede optie. Bij het uitlichten van de boom wordt er vaak ook gebruik gemaakt van een kroon of stormanker. Op onze Stormschade & maatregelen pagina kunt meer lezen over kroonankers & stormankers en wat daar allemaal bij komt kijken. Heeft u een vraag of interesse in het uitlichten van uw boom? Dan horen wij dat graag.

Voordelen van uitlichten

De boom en zijn takken
kunnen beter groeien

Meer licht in uw
tuin en uw huis

Minder uitbrekingsgevaar
van takken met storm

Een stabielere boom

boom snoeien opsnoeien
opsnoeien boom snoeien

Uw boom opsnoeien

Takken die zich aan de onderkant van de boom bevinden kunnen soms vervelend zijn en in de weg zitten. Deze kunnen de doorgang belemmeren,  wat zorgt voor irritatie. Bij de opsnoei techniek verwijderen we de takken onderaan de boom en zorgen we voor meer ruimte en licht.

Voordelen van opsnoeien

Minder tot geen
dode takken

Meer licht in
uw tuin en huis

Een vrije doorgang
bij wegen en paden

Een mooi straatbeeld

boom snoeien kandelaberen

Uw boom kandelaberen

Kandelaberen is een snoeitechniek waarbij de takken van de boom afgezaagd worden. Deze techniek wordt voornamelijk toegepast bij bomen die moeilijk toegang hebben tot lucht en water uit de grond vanwege de omgeving waar deze zich bevind. Bomen die omringd worden door asfalt of andere soorten wegen hebben hier het meest last van. Door de boom te kandelaberen zorg je er voor dat de behoefte aan vocht wordt vermindert. Ook wordt kandelaberen om dezelfde reden gebruikt bij het verplanten van volwassen bomen. Heeft u een vraag of interesse in het kandelaberen van uw boom? Dan horen wij dat graag.

boom snoeien vormingssnoei

Vormingssnoei voor bomen

Om de boom in zijn latere levensfase de gewenste vorm te geven maken we in zijn jongere jaren gebruik van vormingssnoei. Takken worden verkort en dode takken worden verwijderd. Hierdoor zorgt u voor minder risico takken die op den duur schade zouden kunnen veroorzaken. Heeft u een vraag over vormingssnoei bij uw boom? Dan horen wij dat graag.

Voordelen van vormingssnoei

Minder kans op schade met bijvoorbeeld storm door achterstallig onderhoud

Meer licht dat door de boom heen zal schijnen door een mooie open boomkroon

Minder dode takken doordat
deze meer licht zullen vangen

De boom staat mooi
in het straatbeeld

boom snoeien begeleidingssnoei
boom snoeien begeleidingssnoei

Begeleidingssnoei voor jonge bomen

Een jonge boom snoeien is belangrijk. Begeleidingssnoei word gebruikt om vanaf het begin een mooi gevormde boom te krijgen. Daarom is snoeien in de eerste levensjaren van de boom belangrijk. Zo kunt u voorkomen dat de boom takken groeit die later uiteindelijk problemen kunnen veroorzaken.

Voordelen van begeleidingssnoei

U legt een goeie gezonde basis voor de boom in de toekomst

Takken met een slechte aanhechting
kunnen nog eenvoudig verwijderd worden

Eventuele gebreken aan de
boom worden vroegtijdig ontdekt

Je stimuleert de groei
van een doorgaande kroon

Een boom laten toppen

Toppen gebeurd vaak als mensen hun boom te groot vinden of als deze in de weg staat. Ze kiezen er uiteindelijk voor om de boom te laten toppen. Het toppen van uw boom is een van de meest schadelijke snoei technieken. Wij raden u deze daarom ook altijd af! De kwaliteit van leven wordt drastisch ontregeld en de boom zal dit als een trauma ervaren. Na het toppen kunnen bomen ook niet meer optimaal gezond zijn. Ze zullen gaan rotten en maken sneller kans op bepaalde ziekten die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot het verwijderen van uw boom.

Genoeg andere snoeitechnieken

Er zijn genoeg andere snoei technieken om de grootte van uw boom aan te passen. Aan het toppen van uw boom zitten meer nadelen als voordelen. Dave Bijlsma Boomverzorging voorziet u hierin ook graag van advies.

Menu